Kā lēti pārvietoties Latvijā?

Vilcieni pie mums nav no ātrākajiem, arī autobusu starppilsētu satiksme ne vienmēr ir raita un uzticama. Kā ceļot jaunietim pa Latviju, ja pašam nav automašīnas?

  1. Autostops

Pirmais, ko sacīšu – nav jau traki. Vispār nav! Stopēšana Latvijā patiesībā ir visai patīkama nodarbe. Tā kā attālumi ir ļoti īsi, nonākt nepieciešamajā galamērķi ir diezgan vienkārši – tam piekrīt arī stopētāju vikipēdija. Pats esmu ar autostopu devies gan uz Cēsīm, gan Siguldu, Valmieru, Liepāju.. cilvēki ir laipni, runātīgi. Saka, ka Latgalē stopēt ir grūtāk, bet visvienkāršāk ir tad, ja jādodas pa igauņu šoseju – fūru satiksme starp Austrumeiropu un Skandināviju tomēr ir diezgan intensīva – daudzi ārzemju ceļotāji dažkārt nemaz nedabūjot Latvijā piestāt jo pa taisno nonāk citās valstīs.

maxresdefault

2. Automašīnu koplietošana

Angliski pazīstama kā carpooling vai car sharing, automašīnu koplietošana pasaulē iegūst aizvien lielāku popularitāti. Pamatdoma ir vienkārša – šoferis dodas no punkta A uz punktu B, bet mašīnā ir brīvas vietas. Internetā tiek ievietots par pasažieru meklēšanu, kuri savukārt palīdz šoferim segt degvielas izdevumus – izmaksas beigās sanāk krietni vien lētākas nekā, izmantojot sabiedrisko transportu, un ieguvēji ir visi. Latvijā pasažierus/šoferus var meklēt vietnē Braucam kopā, bet noteiktiem maršrutiem tiek veidotas arī domubiedru grupas Facebook un Draugiem.lv

 

3. Velosipēds

Šo rakstot, pašam nedaudz sanāca smiekli, taču tas IR iespējams. Jā, pie mums tikpat kā nav veloceliņu sistēmas, kas savienotu pilsētas, taču ir cilvēki, kas tā pārvietojas. Protams, nepieciešams būtu labāks velosipēds un noteikti nepieciešams padomāt par savu drošību, taču domāju, ka tas ir labs veids, kā izkustēties un iepazīt dzimto zemi no cita skatupunkta.

 

Leave a comment